Hrášek


Když je čerstvý, to je mňamka.Hrášek patří mezi luštěninami k těm nejchutnějším a  z hlediska nutriční hodnoty ke skutečným hvězdám jídelníčku, protože obsahuje velké množství bílkovin, vlákniny a vitaminů s velmi nízkou hladinou tuků.

Kdo by neznal výrazně zelené kuličky hrášku. Čerstvý, mladý hrášek nejen výborně chutná, ale obsahuje i množství vitamínů a minerálních látek. Je to zelenina dietní, která byla nalezena už v sídlištích doby kamenné a neměla by chybět ani v našem jídelníčku. Kulturní hrachy pocházejí z planého druhu, který dodnes roste na okrajích travnatých ploch Středomoří, Zakavkazí, od Afghánistánu až po Tibet. http://www.zastran.cz/zelenina/nase-nabidka-2/hrasek/Hrášek jako zeleninu začali první používat Holanďané, podle historických dokladů z roku 1610.

Zahradní hrachy pěstujeme pro nedozrálá semena a lusky, která obsahují 76% vody, 6% bílkovin, 13% sacharidů a do 2% vlákniny. Z minerálních látek je v hrachu zastoupen v hojném počtu draslík a fosfor, nechybí hořčík, vápník, železo a další prvky. Vitamínu C obsahuje mladý hrášek asi 30 mg na 100 gramů.

Hrášek konzumujeme syrový i tepelně upravený, v polévkách, přílohách, s rýží, těstovinami nebo jako součást masitých pokrmů.

Raději jej neskladujte déle než dva dny, ztrácí časem na své sladkosti. Uchovat hrách můžeme tříminutovým povařením ve slané vodě a zmrazením.

Zpět na seznam zeleniny