Zapečené řapíky mangoldu

Zapečené řapíky mangoldu

Vegetariánská verze nabízí nahradit slaninu semínky či oříšky, ty opražit  na sucho a pak přidat na cibulku…možno použít mandle, kešu, slunečnici…

Nevegetariánská verze, ze které jsou čerpány inspirace:

Věřím, že je výborná, jelikož  slanina tomu vždy dodá ten správný šmak.

Z velkých listů mangoldu odkrojíme řapíky. Listy ponecháme na další recept, uložíme do sáčku a do chladu. Řapíky je možné  oloupat (jako rebarboru), ale nutné to není, hlavně je velmi dobře propláchnout. Pak oblanšírovat ve slané vodě a nechat okapat.

V pánvi rozpustit máslo, zesklovatět cibuli, přidat anglickou slaninu, po chvilce mangold a zcela nakonec rajče. Ochutit solí, pepřem, bylinkami,..

Zapékací misku vytřít máslem, rozložit směs a zalít bešamelem. Posypat strouhaným sýrem a 20 minut zapéct v horké troubě. Toť vše.

Bešamel děláme z 50 g másla, 50 g mouky, 500 ml mléka, sůl, pepř, muškát. Máslo pomalu rozpustím, přidám mouku (za stálého míchání metličkou). Dvě minutky proháním po pánvičce, odstavím, pomalu přidám mléko (míchám a míchám) a provařím cca 12 minut. Osolím, opepřím, omuškátuji.

.

 

Ať se dílo vydaří!