Zapečené kroupy se zelím a červenou čočkou
Potřebujeme: červenou čočku, olej, sůl, pepř, římksý kmín, kopr nebo jinou bylinku, může být trocha rajčatové omáčky nebo rajčata, cibule, čenek nebo čensekové výhonky, špaldové kroupy, zelí.
Čočku rozvaříme. Na páni orestujeme římský kmín, cibuli, pokud máme česnekové výhonky, pak přidáme čočku a případně rajčatovou omáčku či pokrájená rajčata, necháme provařit, snažíme se uržet směs ne moc hustou, aby se dobře roztírala. Uvaříme kroupy. Zelí nakrájíme na proužky či jak máme rádi, spaříme. Do máslem (nejlépe přepuštěným) vymazané zapékací misky dáme zelí, kroupy a překryjeme směsí z červené čočky tak, aby celý povrch byl zakrytý. Zapékáme asi 20 min. Zdobíme koprem či jinou bylinkou, můžeme ji též použít již do zapečení.
Pokud si chceme s jídlem vyhrát trochu více, zelí rozdělíme na jednotlivé listy a čočkovou směsí spařené zelné listy ( tak aby byly měkké) plníme, zabalíme, vyskládeme do vymazané misky či pekáčku, potřeme máslem a zapekáme.