Tipy na dressing
Ačkoliv směs listových salátu má tolik chutí, že je chutná taková jaká je, dobarvení formou dressingu není vůbec marné. Základem je správný poměr octu a oleje 1:3, vybrat ingredience a pak už jen
Protřepat – vše dejte do sklenice, zavíčkujte a řádně protřepejte
Vyšlehat– vše, krom oleje, dobře rozmíchejte v misce, nakonec zašlehejte olej
Mixovat – ingredience v mixéru rozmixujte, nakonec přilévejte olej
Dressing Vám vydrží v uzavřené sklenici až týden.
1) Klasický dressing
- 3 pl lžice balsamického octa
- 2 čl. dijoské hořčice
- 1 stroužek čeneku, rozmačkaného
- 1/4 šálku olivového oleje
- mořsou sůl + čerstvě mletý pepř dle chuti
Vše dejte de uzavírtelné sklenice, dobře uzavřete a řádně promíchejte. Dle chuti můžete přidat bylinku.
2) Medovo hořčičný dressing
- 1/3 šálku jablečného octa
- 1-1/2 pl lžíce hořčičného semínka
- 3/4 pl lžíce medu
- 2/3 šálku olivového oleje
- mořsou sůl + čerstvě mletý pepř dle chuti
Ocet, hořčičné semínko, med dejte do mixéru, nebo ručně rozmíchejte, nakonec pomalu přilévéjte olej a mixováním či vešlháním udělejte emulzi. Osolte a opepřete.
3) Zázvorovo medový sojový dressing
- 2 pl lžíce nastoruhaného zázvoru
- 2 pl lžíce utřeného česneku
- 2 pl lžíce medu
- 4 pl lžíce kvalitní sójové omáčky
- 4 pl lžíce olivového olejel
Postup viz. dressing číslo 2.
4) Pomerančovo česnekový dressing
- 3 pl lžíce extra-virgin olivového oleje
- 1 pl lžíci pomeračnové šťávy
- 1-2 strožky utřeného česneku
- trochu pomerančové kůry
- 1/4 čl dijonské hořčice
- mořsou sůl + čerstvě mletý pepř dle chuti
Ve skelnici řádně protřepejte.
5) Řecký dressing
- 1/4 šálku a 1 čl . červeného vinného octa
- 1/2 čl sušenéo oregana nebo 1 pl čerstvého nasekaného oregana
- 1/2 čl sušené bazalky nebo 1 pl čerstvé nasekané bazalky
- 1 stroužek utřeného čenseku
- 1/2 čl sušené cibule jemně mleté
- 1/2 čl dijonské hořčice
- 1.5 pl lžíce čerstvé citrónové šťávy
- 3 pl lžíce a 1/2 čl olivového oleje
- mořsou sůl + čerstvě mletý pepř dle chuti
Promíchejte všechny ingredience kromě oleje a nakonec vmíchejte olej.
6) Malinový dressing
- 1/4 šálku malinového octa nebojablečného octa
- 1-1/2 pl lžíce medu
- 1-1/2 čl dijonské hořčice
- 1/2 c. čerstvé nebo zmražené maliny rozmačkané
- 1/3 šálk čerstvé nasekané bazalky
- 1/2 šálku extra virgin olivového oleje
- mořsou sůl + čerstvě mletý pepř dle chuti
Všem krom oleje řádne promíchejte či rozmixujte nakonec přimýchejte olej.
7d) Dressing s jarní cibulkou
- 2 pl lžíce bílého vinného octa
- 1 pl lžíce dijonské hořčice
- 1/4-1/2 šálku . green onions, pokrájené na jemno
- mořsou sůl + čerstvě mletý pepř dle chuti
8) Citronový dressing s mákem
- 1/4 šálku bílého jogurtu
- šťáva z jednoho citrónu
- trochu citónové kůry
- 3/4 pl lžíce medu
- 1 pl lžíce máku
- 1 pl lžíce oleje dle chuti
První čtyři ingredience mixujte, přilévejte olej a domixujte či do šlehejte. Nakonec vmíchejte maková semínka.