Mangold rolka
Recept je velice variabilní, cokoliv nemáte, můžete vynechat nebo zaměnit za něco, co myslíte, že by se hodilo a máte po ruce. Mangold plněný jakkoliv je výzvou pro vaší inspiraci.
- 12 větších listů mangoldu
- 1 šálek vařeného bulguru (rýže, špaldových krup)
- 1 ½ šálku vařené čočky
- 4 menší rajčátka
- ¼ šálku celeru Strouhaný či na tenké nudličky)
- 2 lžíce sójové omáčky (kdo má rád)
- 1 lžička černého pepře
- 2 lžíce čersvé máty
- 1 malá cibule ( lépe červená)
- šťáva z jednoho citrónu
Ve větší míse promícháme opatrně všechny ingredience, vyjma mangoldu. Opatrně promísíme, aby se nám rajčátka moc nerozmačkala. Směs dáme odpočívat do lednice.
Listy mangoldu ponoříme do vařící vody na asi minutu, řapík využijeme k podržení listu ve vodě. Po vytažení můžeme zchladit list ve studené vodě nebo jen nechat osušit na utěrce. Pracujeme opatrně aby se nám list nepotrhal.
Když jsou všechny listy mangoldu připravené je čas na plnění. Pokud se nám zdá řapík mangoldu příliš tuhý můžeme jej vyřiznout. List mangoldu položíme na dřevěné rovné prkýnko, nebo do dlaně, na širší konec dáme 2-3 lžíce náplně, boční strany přehneme přes náplň a zarolujeme.
Rolky jsou výborné máčené v dipu (studená omáčka). Nenáročná varianta dipu může být zakysaná smetana nebo jogurt promíchaný s utřeným česnekem a špetkou soli a bylinkou dle chuti.