Všechny příspěvky


TILO – koření života

TILO – koření života

Bylinky, zelenina i ovoce ze Zastráně jsou základem pro výrobu bylinkových kořenících směsí, čatní, zavařenin, bylinných octů a olejů a dalších dobrot, co Kristýnka ve svém stylu značky TILO vytváří. Její výrobky vřele doporučuji, dají vašim jídlům nový, orientální a…

Zeleninová sezóna klepe na dveře

Zeleninová sezóna klepe na dveře

Počasí a zdali to výsevy přežijí je vskutku napínavé. Ředkvičky se rychlejí, špenátek taky (zas ho bude v prvních bedýnkách pomálu, hraboši ho bohužel zredukovali), japonská listová je trochu pozadu, ale díky chladnému počasí ředkvičky pomalu dohání. Spain http://www.zastran.cz/blog/novinky/zeleninova-sezona-klepe-na-dvere/Snad již…

Sázení česneku pro rok 2015

Sázení česneku pro rok 2015

Česneková brigáda se konala 1.11. a 2. 11. 2014, posledních pár kilo česneku bylo doděláno 8.11. 2014. Všem děkuji za jejich ohlé hřbety a nasazení, se kterým se do práce pustili :). Podzimní půda je vlhká a těžká, sázení česneku…

Přeházení kompostu

Přeházení kompostu

Přeházení kompostu 28. a 29. 10.2014. Díky za pomoc chlapi! Dva chlapi, dva dni, přehazují komposty. http://www.zastran.cz/blog/novinky/prehazeni-kompostu/Jeden kompost je rok starý, ještě je lepivý, druhý je letošní, jsou jasně znát chyby v kompostování, při kompostování je totiž nutné dodržovat zásady,…

Pastiňákové hranolky

Pastiňákové hranolky

Jednoduché hranolky Ingredience : 3 střední pastiňáky nebo více ( je to totiž velká dobrota) olej sůl, pepř, bylinky Postup: Očištěný pastiňák pokrájíme na hranolky, obalíme v oleji a pečeme na plechu či pečícím papíru Další možnost je smažit v…

Kapustová polévka

Kapustová polévka

Ingredience: cibule svazek toskánské kapusty nebo kadeřávku několik brambor sůl, pepř mouka na zahuštění bylinky a česnek na ochucení Postup: cibulku zpěníme na oleji, přidáme brambory, chvíli restujeme, přidáme kapustu a ještě restujeme, zalijeme nejlépe horkou vodou a vaříme do…

Pastiňáková seance

Pastiňáková seance

Pro 2 osoby : Ingredience : 2 pastiňáky, 2-3 stonky řapíkatého celeru, cibule, česnek, máslo, smetanu, sůl, pepř, tymián Pastiňák pkrájíme ne větší kůsy asi4-5 cm dlouhé, podélně, rozčtvrtíme Vzniknou nám jekési střešní tvary. Na másle osmahneme cibulku s česnekem,…

Řapíkatý celer lodička

Řapíkatý celer lodička

Neuvěříte, ale je tu mlska z řapíkatého celeru, děti se budou olizovat. Řapíky důkladně oloupejte, nejlépe škrabkou na brambory, pokrájejte na menší délky. Ingredience 2 lžíce tahiny, lžíci kakaa, trochu mléka, med či pampeliškový sirup, rozmíchejte na řidší pastu podobné…

Dušený pastiňák ve vlastní šťávě

Dušený pastiňák ve vlastní šťávě

Recept: na oleji zapražíme římský kmín, poté tam hodíme na drobno nakrájený česnek, zpěníme a hned přihodíme pastiňák, pepř a sůl. Na velmi mírném plameni dusíme, bez přidání vody, až do konce. Na závěr posypeme zeleným koriandrem. Vhodné jako příloha…

Mangoldová fritáta

Mangoldová fritáta

Ingredience: 750 g uvařených a na drobno nakrájených brambor 500g mangold řapíkatý, barevný, listový 300g rajčat sýr vajíčka 4 ks sůl a pepř   Příprava: Pečící plech nebo mísu pořádně vymažeme, aby se nám brambory následně nepřipálily, brambory uhňahňáme, poklademe…

Špenátové noky se šalvějovým máslem

Špenátové noky se šalvějovým máslem

        4 porce ingredience: 500 g listového špenátu či mangoldu (očištěné listy drobně nasekáme) 100 g smetanového sýra 2 vejce špetka muškátového oříšku 80 g strouhanky 80 g parmazánu (jemně nastrouhaného) 100 g hladké mouky 1 lžička…

Jemná polévka z červené řepy

Jemná polévka z červené řepy

        4 porce ingredience: 5-6 bulev červené řepy 1 velká cibule 2 velké brambory 1 litr zeleninového vývaru 1 citrón 150 ml bílého jogurtu nebo smetany sůl, pepř  Příprava: Očistíme kartáčkem řepu, uřízneme konce stonků a nakrájíme…

Raw kakaový/ karobový dort z červené řepy

Raw kakaový/ karobový dort z červené řepy

        Pokud doma nemáte všechny ingredience, není nutné bát se recept jakkoliv obměnit, důležité je, aby se hmota na těsto spojila, to by se mělo povést vždy po důkladném promíchání ingrediencí. Ingredience na dort: 2 šálky para…

Salát namasírovaná kapusta

Salát namasírovaná kapusta

Taky byste chtěli namasírovat? Užijte se mi masáž rukou olivovým olejem s hladkým dotek kapusty, která Vám křehne pod rukama. Potřebujeme: svazek kapusty toskánské, kadeřávku nebo ruské kapusty 2 lžíce olivovýho oleje 2 lžičky citrónové šťávy 1/4 soli Kombinace chutí…

Zapečené řapíky mangoldu

Zapečené řapíky mangoldu

Vegetariánská verze nabízí nahradit slaninu semínky či oříšky, ty opražit  na sucho a pak přidat na cibulku…možno použít mandle, kešu, slunečnici… Nevegetariánská verze, ze které jsou čerpány inspirace: Věřím, že je výborná, jelikož  slanina tomu vždy dodá ten správný šmak….

Mrkvový salát s mandlemi

Mrkvový salát s mandlemi

Očištěnou mrkev nakrájíme na šikmé špičaté kousky, promícháme s nasekanými mandlemi, lžičkou dobré nejlépe dijonské hořčice, zakápneme olejem a hruškovým džusem. Dobře vše promícháme. Mňamka. Díky Brian z Amstrdamu. Activities That Affect Hair Dryness cartola fc We’ve moved from the…

Fazolky s rajčaty

Fazolky s rajčaty

V míse promíchejte rajčata a  do křupava povařené fazolky. Zvlášť promíchejte 1-1/2 lžíce olivového olje, 1 lžíci červeného vinného octa, nadrcenou či jemně nasekanou jarní cibulku, vmíchejte pokrájené olivy, čerstvý nasekaný tymián, sůl a čerstvě namletý pepř. Přelijte přes rajčata…

Fazolky v Tahiny

Fazolky v Tahiny

Na tento recept jsou výborné zelené fazolky, žlutými též nic nezkazíte. Aby to bylo vše pěkně křupavé je dobré fazolky povařit asi 3 minuty, pak zchladit propláchnutím ve studené vodě. Nebo vařit v páře opět 3-5 min. Kousnutím zjistíte tu…

Mangold jako příloha

Mangold jako příloha

Brambory s mangoldem Skvělé využití pro listy mangoldu. Oloupané, nakrájené brambory dáme do vroucí osolené vody a po chvíli přidáme pokrájený mangold. Uvaříme, pořádně scedíme, přidáme olivový olej a pošťoucháme. Je to skvělá příloha. Mangold sám za sebe Další skvělá…

Okurka na pánvi s rajčaty a omoletou

Okurka na pánvi s rajčaty a omoletou

Na pánvi uděláme velkou, rychlu omeltu, rychlá nám zajistí to, že bude nadýchaná. Mezitím si nakrájíme cibuli – nemusí být, okurku a rajčata ( nebo použijeme plechovku s kousky, ale chce to  kvalitní. Omeletu sundáme na talíř, orestujeme cibuli, okurky,…

Jednohubka řepa

Jednohubka řepa

Povařená řepa nebo pečená v troubě s balsamikovým octem a červeným vínem, kousky sýra kozího či jiného měkkého, list dle chuti na ozdobu. How to Become a Fashion Photographer in Eight Steps jogos da barbie I suppose I would have…

Zapečené těstoviny s perpetum špenátem

Zapečené těstoviny s perpetum špenátem

Perpetum špenát, je listová zelenina, chutí podobná špenátu, dá se pěstovat v létě, nevykvété a rychle dorůstá, tato nenáročná plodina si zaslouží nenáročný recept. 500 g perpetum špenátu, možno použít i mangold či jinou listovou zeleninu, 500 g těstovin, sůl…

Mangoldový štrůdl

Mangoldový štrůdl

Náplň: mangold 500g , cibule, olej, sůl, kayenský pepř nebo jiný, i třeba kurkuma by se hodila, tofu, nastrouhaná mrkev, koření dle chuti – doporučuji TILO koření života např. Jemenský Hawai, Bylinkový pepř,…vaše jídlo vždy dostane unikatní chuť Těsto: hladká…

Zelná sezóna

Zelná sezóna

Máte doma v ledničce zapomenuté zelí? Zelí je jednou z plodiny, které vydrží v lednici i více jak týden. Mnoho o zelí : Listy zelí obsahují bílkoviny, organické kyseliny (jablečnou, citronovou, glukuronovou, jantarovou, tartronovou, mravenčí a jiné), cukry 0,9-5,3 %),…

Mléčné kvašení a nakládní zeleniny

Mléčné kvašení a nakládní zeleniny

Nakládání a přírodní kvašení zeleniny neboli fermentace je metoda známá již několik tisíciletí, je to starobylý způsob jejího uchovávání a je jedním z důležitých prvků zdravé a přirozené výživy, hlavně pro svůj nezastupitelný obsah probiotických bakterií. Mléčně kvašená zelenina je…

Zapečené kroupy se zelím a červenou čočkou

Zapečené kroupy se zelím a červenou čočkou

  Potřebujeme: červenou čočku, olej, sůl, pepř, římksý kmín, kopr nebo jinou bylinku, může být trocha rajčatové omáčky nebo rajčata, cibule, čenek nebo čensekové výhonky, špaldové kroupy, zelí. Čočku rozvaříme. Na páni orestujeme římský kmín, cibuli, pokud máme česnekové výhonky,…

Japonsko jednoduše

Japonsko jednoduše

  4 RYCHLÉ RECEPTY: 1.Na oleji osmahněte cibulku, přidejte pokrájenou japonskou listovou zelninu, nejdříve řapíky na 2-3 min., pak listy asi na minutu. Vmíhcejte namačkany česnek, osolte opepřete, zakápněte bílím vinným octem pokud máte chuť. Posypte sezamovým semínkem. 2.Japonsko se…

Hořčice s bulgurem

Hořčice s bulgurem

Ingredience: šálek bulguru, 2 pl nasekaných vlaškých ořechů, 6 pl ořechového oleje nebo olivového nebo jiného dle chut,  jarní cibulky 2-3 na kolečka, 1 plnasekaného česneku, svazek hořčice pokrájet a hodně tvrdé konce odstranit, 1/3 šálku nasekaných datlí, 2-3 pl…

Listový závin plněný Mizunou nebo Mibunou

Listový závin plněný Mizunou nebo Mibunou

Dostáváte do bedýnky stále Mizunu nebo Mibunu? Určitě už máte spoustu svojich receptů. Tady je jeden  rychlý tip, jak s japonskou listovou zeleninou naložit. Potřebujete: Listové těsto nebo ještě lépe tažené těsto vlastní výroby Recept na tažené těsto ( na…

Tipy na dressing

Tipy na dressing

Ačkoliv směs listových salátu má tolik chutí, že je chutná taková jaká je, dobarvení formou dressingu není vůbec marné. Základem je správný poměr octu a oleje 1:3, vybrat ingredience a pak už jen Protřepat – vše dejte do sklenice, zavíčkujte…

Výživná vzpomínka na Japonsko

Výživná vzpomínka na Japonsko

Mizuna – střapatá, Mibuna – podlouhlá a oblá, Hořčice -červená a velká. Japonská listová zelenina – hit letošního jara. Co to je? Jedná se o listovou zeleninu původem z Japonska ( mimochodem i ředkičky mají stejný původ), která je výtečná…

Nový kompost

Nový kompost

Máme nový kompost! Hurá! Děkujeme prvnímu letošnímu víkendovému wooferovi z Poděbrad. Richard nejenže pomohl se stavbou nového parádního kompostovacího místa a s jarními pracemi jako prostříhání stromů, ale jako vážený host k nám přinesl spoustu nové a svěží energie. Děkujeme!…

Pozor volný prostor a divočina

Pozor volný prostor a divočina

Vždy je co objevovat. Nemusíte ani nikam jezdit autem či na kole. Rozhlédněte se, pozorujte, projděte se, čerpejte inspiraci. Málo je někdy více a příroda je vždy nejvíce. Jsme z ní ztvořeni, nechte ji ve vás tvořit. Děti, ty vědí,…

Grilovaný lilek

Grilovaný lilek

600 g lilku 2 lžíce olivového oleje 100 g rajčat 100 g jogurtu Sůl a pepř Jak na to Lilky příčně nakrájíme na 12 silných plátků, které z obou stran potřeme olejem. Grilujeme je z každé strany asi 3 minuty….

Recepty z tuřínu

Recepty z tuřínu

Pečený tuřín s parmazánem 750 g tuřínu, oloupaného a nakrájeného na měsíčky, 2 lžíce olivového oleje, 50 g strouhaného parmazánu,1 lžíce čerstvých rozmarýnových lístků, mořská sůl a čerstvě mletý pepř, 1 lžíce másla, 2 stroužky česneku, oloupaného Předehřejte troubu na…

Aktuální nabídka na září

Aktuální nabídka na září

Je začátek září a právě nabízíme zeleninu: cukety, pastiňák, řepu, tuřín, celer bulvový s natí, celer řapíkatý, pórek, mangold, toskánskou kapustu, rajčátka, papriky, česnek, ředkvičky, brambory,ředkvičky, salát, fenykl hlíznatý, kedluben, ruketu, bylinky: pažitku, tymián, meduňku, petrželku, majoránku ovoce: švestky, jablíčka

Mangold rolka

Mangold rolka

Recept je velice variabilní, cokoliv nemáte, můžete vynechat nebo zaměnit za něco, co myslíte, že by se hodilo a máte po ruce. Mangold plněný jakkoliv je výzvou pro vaší inspiraci. 12 větších listů mangoldu 1 šálek vařeného bulguru (rýže, špaldových…

Výběr česneku

Výběr česneku

Česnek už se nemohl dočkat vyrejpání. Kvůli obavám z plísně jsme se pokusili  o sklizeň česneku i  přesto, že  zem byla tvrdá jako beton. Ale panečku! To byla dřina! A tak nezbylo než doufat a počkat, zda zaprší nebo nezprší….

Dušený mangold s česnekem

Dušený mangold s česnekem

2 porce: ingredience: 250 g listů mangoldu 2 stroužky česneku olivový olej špetka soli, pepře 250g těstovin příprava: Listy mangoldu omyjeme a pokrájíme. Kousky mangoldu vložíme na pánev, polijeme olivovým olejem, osolíme a za občasného míchání dusíme pod pokličkou do měkka,…

Brambory na tymiánu

Brambory na tymiánu

4 porce Ingredience: 1kg brambor ve slupce 4 lžíce olivového oleje 2 lžičky dijonské hořčice čerstvý tymián hrubá mořská sůl pepř Příprava: Brambory důkladně omyjeme a vaříme ve slupce asi 10-15 minut. Pak je slijeme a necháme vychladnout. Každou bramboru…

Okolní vesničky

Okolní vesničky

K výletům lákají  vesničky překvapivé svým charakterem, který se mění, dostanete-li se hlouběji do podhůří Železných hor. Vesničky jsou vzdálené  4-5 km mezi sebou. Některé se můžou chlubit pohostinstvím s výbornou domácí kuchyní , především bychom doporučili Hostinec u Bambucha…

Chotěboř

Město, kde nikde není daleko, a které lze pohodlně prozkoumávat pěšky. Rozkládá se na dvou mírných kopcích (na takové vlnce, přesněji řečeno větrné vlnce). Při procházce města mohou potěšit výhledy do podhúří Železných hor, zámecký park, park s kapličkou, stromovka…

Přírodní rezervace Údolí Doubravy

Velice ceněná je nedaleká přírodní rezervace Údolí Doubravy významná svým kaňonovitým rázem a specifickou florou a faunou.

S jarem spouštíme nové stránky

S jarem spouštíme nové stránky

Přes zimu jsme připravili nové webové stránky. Budeme zde prezentovat ubytování, zeleninu a také aktuální dění na Zastráni.