Recepty z tuřínu
Pečený tuřín s parmazánem
750 g tuřínu, oloupaného a nakrájeného na měsíčky, 2 lžíce olivového oleje, 50 g strouhaného parmazánu,1 lžíce čerstvých rozmarýnových lístků, mořská sůl a čerstvě mletý pepř, 1 lžíce másla, 2 stroužky česneku, oloupaného
Předehřejte troubu na 220 °C. Dejte do zapékací nádoby tuřín, olej, 40 g parmazánu a rozmarýn. Osolte, opepřete, promíchejte a rozprostřete do jedné vrstvy. Posypte zbylým parmazánem, poklaďte máslem a česnekem. Pečte v troubě 30–35 minut do zlatohněda a dokřupava. Během pečení jednou obraťte.
Nakládaný tuřín
Nálev z vinného octa, celého kardamomu, hřebíčku, koriandru a černé hořčice, cibule, česneku, bobkového listu a nového koření, patřičně osolený,ještě v roucí přelívat přes tuřín, nakrájený na tenké plátky, ve směsi s červenou řepou, růžičkami květáku a třeba i vodnice a trochou zázvoru, aby to mělo říz.
Salát z tuřínu
Mladší syrový tuřín, nakrájený nebo nastrouhaný a jen zakápnutý olivovým olejem, s trochou vinného octa nebo citrónové šťávy a špetkou soli.